opc_loader

Ouwe Sunderklaas

ouwe sunderklaas spelers

Ouwe Sunderklaas

Sinterklaas is in het land en volgende week is het alweer pakjesavond. Dit betekent dat het ook niet lang meer duurt voordat het traditionele Texelse feest gevierd mag worden. Texelaars zijn al weer helemaal in de ban van dit echte Texelse volksfeest. De voorbereidingen zijn in volle gang. De eilanders zijn druk met repeteren en aan het zoeken naar de perfecte verkleedkostuums.

Geschiedenis

Ouwe Sunderklaas wordt elk jaar op 12 december gevierd door de Texelaars en heeft een lange traditie op Texel. Voor de Texelaars is dit een feest waar zeker naar uitgekeken wordt. Het is een oud feest, maar nog altijd een belangrijk onderdeel van de Texelse identiteit. De laatste jaren komen er steeds meer mensen van het vaste land. Toch blijft dit feest bij uitstek een feest voor de Texelaars. Ook al lijkt de naam de suggestie te wekken dat er een verband bestaat met het Sinterklaas heeft dit feest er niks meer mee te maken. Ouwe Sunderklaas vertoont daarentegen wel overeenkomsten met andere feesten op de waddeneilanden, zoals Klozum op Schiermonnikoog of Klaasohm op Borkum. Tijdens het feest gaat iedereen ‘s avonds verkleed en gemaskerd de straat op. Hoe gekker, hoe beter. Dit is immers het moment om uit te pakken. Door middel van het opvoeren van toneelstukjes worden gebeurtenissen van het afgelopen jaar die op Texel actueel waren nagespeeld. Voor Texelaars is dit de dag van het jaar om op humoristische wijze zaken flink op de hak te nemen. Tijdens het ‘speulen’ zijn ze onherkenbaar vermomd. Vroeger vond het feest in de huiskamers plaats door middel van het opvoeren van toneelstukjes. Dit gebeurt momenteel alleen nog in de Cocksdorp. Na afloop wordt het feest voortgezet in de cafés, waarin men tot in de late uurtjes feest. Wie na de slapeloze nacht nog niet genoeg heeft gefeest kan de volgende dag nog na klazen.

De zoektocht naar de perfecte outfit

Ben je al druk op zoek naar een grappige, griezelige of sexy outfit voor Ouwe Sunder, maar nog niks kunnen vinden? Neem dan even een kijkje op onze website. Party Pakjes heeft een breed assortiment met wel 2000 verschillende kostuums en zo’n 5000 accessoires. Makkelijk online te bestellen en binnen no time in huis. Hulp nodig voor de perfecte outfit? Kom dan langs om verschillende outfits te passen en passend advies te krijgen.

 

 

Terug

Reacties

Naam
Reactie
Waardering SLECHT   GOED
Beveiligingscode
CAPTCHA Image Ik kan de beveiligingscode niet goed zien